Minä, täydellisen epätäydellinen ihminen
kompuroin

Muutoksesta mahdollisuuteen

Joskus tuntuu että voisin alkaa puhua ihan pelkin kuvin, mutta epäilen ettei sanomaani aina ymmärrettäisi oikein. Jokainen tulkitsee näkemäänsä ja siis myös kuvia, omien kokemusten, tunnelmien, pelkojen ja mieltymystensä mukaisesti. Niin monta on näkemänsä tulkintaa, kuin on katsojaakin.

Kun hetken mietin, sama koskee tietenkin ihan samalla tavalla puhetta, makua ja mieltymyksiäkin.

Äänenpainot, sanojen sijoittelu, ilmeet ja eleet, tulkitaan ihan samaan tapaan; kukin omalla tavallamme, omien intressiemme ja kokemustemme perusteella. On siis ihan perusteltua sanonta: "Vastuu siirtyy kuulijalle ja/tai katsojalle" "Näet sen mitä tahdot, kuulet sen mitä haluat/pelkäät kuulla", niin hyvässä kuin pahassakin.

Ihan vaikka esimerkiksi pienimpään vesipisaraankin voi liittyä lukemattomia erilaisia kokemuksia, niin positiivisia kuin negatiivisia (esim. näyttää kauniilta tai enteilee sadetta, voi kastella kylmästi tai antaa elinvoimaa kaikelle elolliselle). Sama pätee väreihin; joku tykkää harmaasta ja joku toinen värikkäämmistä valinnoista.

On siis parasta antaa jokaiselle omaa tilaa kokea ja nauttia asioista. Toisaalta on välillä ihan virkistävää tutustua omien mieltymysten ulkopuolisiinkin juttuihin, "Out of the box", kuten sanotaan. Eihän sitä koskaan tiedä, vaikka omiin "repertuaareihin" tulisi jotain uutta, virkistävää ja vaikka uinuvaa luovuuttakin herättelevää näkökulmaa.

Henkilökohtaisesti voin myöntää, että useimmiten sitä turvautuu siihen tuttuun ja turvalliseen, vaivattomimpaan vaihtoehtoon...mutta mitä jos joskus ei niin tekisikään? Antaisikin muutokselle mahdollisuuden:Kääntyisi oikealle, vaikka oli alun perin ajatellut kurvata vasemmalle.

Sanoisi kyllä, vaikka mieli tekisi ajattelematta ja vaistonvaraisesti sanoa ei.

Hyväksyisi oman vajavaisuutensa ja heikkoutensa, soimaamatta itseään.

hidastaisi, vaikka tuntuisi että pitää kiirehtiä.

Ottaisi yhteyttä, vaikka toinen ei niin tekisi.

Puhuisi, vaikka mieli kehottaisi vaikenemaan.

Kokeilisi jotain uutta, vaikka tuntuisi ettei osaisi.

Kertoisi avoimesti, vaikka tekisi mieli nolona salata.

Lähtisi liikkeelle, vaikka tekisi mieli jäädä paikalleen. 

Hymyilisi, vaikka ei saisi vastaan hymyä.

Vaikenisi, vaikka tekisi mieli tiuskaista.

Kuuntelisi, sen sijaan että puhuisi.

Antaisi, odottamatta vastalahjaa.

Jättäisi tilaa, ahtamatta täyteen.

Tarjoaisi apuaan pyytämättä.

Ottaisi vastaan, tuntematta jäävänsä kiitollisuudenvelkaan.

Ottaisi vastaan apua vastustelematta, kiittäisi vain kauniisti.

Antaisi tilaa eriävillekin mielipiteille ja tarpeen tullen myöntäisi olevansa väärässä.Tässä maljakossa "kukkaset" pysyisivät pitkään virkeinä,

eikä tarvitsisi kuin välillä vaihtaa vesi ja heittää pussi virkistettä perään.


Ulkoilutettavat ajatukset


Pakkasaamu ja kaikki on kuin sokerihuurteen pinnoittamaa. Huurre kertyy reunoihin ja ääriviivoihin, kuin joku tarmokas olisi käynyt piirtämässä yksityiskohdat maisemaan valkoisella väriliidulla. Melkoinen urakka pimeänä pakkasaamuna.

Ilmakin tuntuu olevan pysähtynyt, kohmeessa ja kuin odottelisi jonkun merkittävän saapumista? 

Lumisadetta on lupailtu ja sehän se onkin se odotettu valon tuoja pimeisiin iltoihin?! Ainakin lumipeite helpottaisi "liidulla piirtelijän" urakkaa ja antaisi luonnolle luvan käydä lepoon, suojaisan lumipeitteen alle.

Pakkanen piirsi jääkukkaset terassinkin ikkunoihin. Kunpa saisin talteen sen huurteen ja lumen kimalluksen. Kantaisin kimalluspölyä taskussa ja kaivaisin sitten taskunpohjalta esiin ripoteltavaksi sinne, mihin aurinko ei yllä ja missä varjot on joskus muuten vaan liian painavia valolle.

Joskus väsymys voi tehdä jalat raskaiksi nostella ja mieli voi käydä "kynnöllä", silloin on aika tehdä lenkki luonnossa heti kun mahdollista. Luonto tarjoaa joskus yllättäviäkin tapoja purkaa harmeja ja mielipahaa pois mielestä: 

Sähkötolppaa rytmikkäästi nakuttavan tikan,

ujon enkelin muotoisen naavan roikkumassa kuusen oksalla,

jäätyneen vesilätäkön rasahduksen,

puusta naamalle tippuvan vesipisaran tai puunlehden,

yhtäkkiä ympärille pelmahtavan lauleskelevan lintuparven,

pihkan tuoksun tarttuneena tahmaisena puunrungolta sormiin,

sammalmättäälle kampittavan puunjuurakon tai

silmiin loistavan auringonpaisteen.

Äkillisen sadekuuronkin on niskaani joskus nakannut!

...eihän siinä voi suu mutrussa marssia ja ajatuksen siirryttyä ihan hetkeksikin synkemmästä kevyempään, mieli kevenee ja olo rauhoittuu.

Minulla se toimii, jos annan sen toimia.

Ajatukseni ovat kuin ulkoilutettava lemmikki, jota on syytä välillä hillitä, kun se riehaantuu liikaa ja jonka täytyy kuitenkin välillä päästä vapaasti juoksemaan. Toiset ulkoiluttavat koiriaan, minä ajatuksiani.

Häpeilemättä jätän huonot ajatukset sinne metsään, noukkimatta niitä pussiin, kuten koiranulkoiluttajien välillä täytyy tehdä. Ajatuksilleni ei tarvitse heittää edes keppiä, kun ne jo ryntäilevät innokkaina, jos vastaan tulee jotain mielenkiintoista.

Ajatukseni voivat joskus olla karvaisiakin, mutta niitä karvoja ei tarvitse lattialta siivota. Mielikuvituksen ruokkiminen on tärkeää säännöllisesti, se pitää ajatukset virkeinä ja "ne karvatkin kiiltävinä".

Vastaantulijoita ei ajatukseni hauku eikä hypi vasten, ohittaa vaan lempeästi hymyillen, jos vastaantulija on vastaanottavainen hymylleni. Aina ei ole tilaa hymylle ja silloin annan niin olla.

Joskus taas vastaan tulee mieltä virkistäviä hetken kohtaamisia, jossa toisensa ohittavien ajatukset pääsevät varovasti tutustumaan toisiinsa ohikiitävän hetken, mutta kuinka se ehtiikin tehdä niin suuren vaikutuksen.


Häntäänsä heilutellen palaavat ajatukseni metsälenkiltä.